Det var første gang jeg deltok på en så omfattende seleksjon.

Om en måned blir nye deltakere til Talentjakten offentliggjort. Andreas Ingjerd og Ola Haraldstad gjennomførte programmet Talentjakten 2014/2015. Her er noen av deres erfaringer og opplevelser.
Andreas går siviløkonomstudiet ved NHH, og har siden seleksjonsprosessen i fjor vært i en studentstilling innen Business Banking i Danske Bank, i tillegg til å hatt summer internship denne sommeren.
Der lærer jeg noe nytt hver eneste dag og det har utviklet seg til å bli en spennende mulighet for meg. Selv om det er en av de tre største bankene i Norge har jeg allerede vært så heldig å få treffe flere av personene i toppledelse og de har vist interesse for hvordan en student opplever å jobbe i selskapet. Jeg tror det viser at de gjør mye riktig når en deltidsansatt student kan oppleve å bli sett på den måten, forteller Andreas.
Der lærer jeg noe nytt hver eneste dag og det har utviklet seg til å bli en spennende mulighet for meg. Selv om det er en av de tre største bankene i Norge har jeg allerede vært så heldig å få treffe flere av personene i toppledelse og de har vist interesse for hvordan en student opplever å jobbe i selskapet. Jeg tror det viser at de gjør mye riktig når en deltidsansatt student kan oppleve å bli sett på den måten, forteller Andreas.

(Foto: Talentjakten, årets Kick Off 2014).
Ola er opprinnelig fra Asker, og har bachelor i økonomi og administrasjon fra Universitetet i Agder. Han har hatt lederverv i fagorganisasjonen Econa både nasjonalt og lokalt på Sørlandet, og med 10 års erfaring innenfor restaurant- og servicebransjen har han jobbet flere år innen ledelse, administrasjon, planlegging, organisering og gjennomføring.
Ved siden av studiene jobbet Ola deltid hos Nordea, noe som nå har ført til fast ansettelse.
I løpet av programmet har jeg fått en større klarhet i hva min egen arbeidsgiver og partnerbedrift, Nordea, kan tilby meg av spennene prosjekter og stillinger. Dette førte til at jeg gikk inn i en 100% stilling som kunderådgiver nå i sommer, sier Ola.

(Foto: Talentjakten. Presentasjon av kandidatene ved samling på Sørlandet. Her i Speilsalen ved Clarion Hotel Ernst).
Økt synlighet
Som deltaker i Talentjakten innebærer det blant annet å disponere en egen blogg, hvor økt synlighet i den digitale verden er et naturlig resultat. Dette har vært en utfordring for noen, og Andreas trekker frem begrepet «talent» som en utfordring i seg selv, sammen med eksponeringen.
- Jeg var i starten en av de i gruppen som var tydeligst på at jeg hadde problemer med å fremstå som et «talent» i mediene. Jeg møter så mange dyktige studenter hver eneste dag at det føltes unaturlig at det er jeg som skulle få merkelapp som talent. Etter å diskutert begrepet talent i plenum og fått en større forståelse av betydningen av begrepet, har jeg blitt mer komfortabel med det. Jeg tror det er viktig å ha en ydmyk holdning til den posisjonen vi i Talentjakten er i og vi har et ansvar for å gjøre noe godt ut av den situasjonen vi har vært så heldig å havne i, forteller Andreas.

(Foto: Talentjakten. Presentasjon under årets Kick Off 2014).
I tillegg til egen eksponering, har også regionen som programmet befinner seg i fått betydelig større oppmerksomhet for sitt yrende næringsliv og tung industri. Studentene ante lite om omfanget av mulighetene på Sørlandet før Talentjakten startet, selv ikke Ola som har bodd i Kristiansand over lengre tid
Som tilflytter i Kristiansand har jeg definitivt fått et bedre innblikk i hva byen har å tilby jobbmessig. Jeg var tidligere ikke klar over mangfoldet som finnes på Sørlandet, ei heller hvilke typer arbeid som er egnet for min type utdannelse. Å få et formelt møte med alle bedriftene er noe jeg trolig og dessverre aldri vil få muligheten til å oppleve igjen, og det er en opplevelse jeg håper flere studenter og bedrifter hadde vært vel unt, forteller Ola.
Andreas beskriver det første møtet med regionen følgende:
Helt ærlig, for meg så var ikke Sørlandet noe annet enn sol, reker og Kaptein Sabeltann før denne samlingen. Etter å ha møtt flere dyktige mennesker i spennende bedrifter har jeg helt klart fått et annet syn på regionen, sier Andreas.
- Jeg kommer selv fra en av Norges sterkeste næringsklynger, så det var interessant å høre hvordan klyngedynamikken virket i NODE-klyngen. Det er trist å se hvordan nedgangen i oljeprisen har påvirket arbeidsplassene, men jeg tror samtidig at flere av de store aktørene har godt av litt motgang. De blir tvunget til å effektivisere og tenke nytt, og du skal ikke se bort ifra at nyvinninger som tvinges frem nå er det som vil gjøre NODE-klyngen konkurransedyktig også i fremtiden, fortsetter Andreas.
Krevende prosess
Tross en krevende søknadsprosess for deltakerne, er begge enige i det har gitt gode og nye erfaringer for å ta med seg videre. I tillegg til at de anbefaler sine medstudenter å søke, håper Andreas at flere arbeidsgivere kan implementere lignende caseoppgaver i sin rekrutteringsprosess.
Det var første gang jeg deltok på en så omfattende seleksjonsprosess og jeg lærte både noe om denne type prosesser og om meg selv, forteller Andreas
Mitt høydepunkt var å få løse case sammen med studenter fra ulike skoler som holder på med helt andre ting enn det jeg gjør. Det var spennende å komme ut av den boblen vi lever i på skolen hvor alle mer eller mindre studerer det samme som meg. Det at vi fikk bryne oss på en konkret problemstilling hvor vi fikk muligheten til å bidra i arbeidet med å hjelpe personer som trenger hjelp likte jeg virkelig godt, og jeg ønsker å oppfordre andre til å inkludere dette i sin rekrutteringsprosess, fortsetter Andreas.

(Foto: Talentjakten. Her under fjorårets seleksjonsprosess hos Manpower).
- På mange måter har også Talentjakten vært med på å gjøre meg selv kjent med mine egne kvaliteter og soft-skills, og lært meg å utnytte og utvikle disse. Etter evne- og kompetansetester i Manpower fikk vi blant annet et skriv på nær 5 sider med analyse av resultatene. Disse har jeg tatt vare på og er ekstremt nyttig i for eksempel en intervjusituasjon. Talentjakten har derfor fra start til (snart) slutt vært svært lærerikt og spennende. Jeg unner alle medstudenter sjansen til å søke på neste års program, avslutter Ola.
Under finalerunden ble studentene satt i grupper og løse caseoppgaven gitt fra Sykehusklovnene. Alle bidragene og løsningene ble vurdert, og under Talentjaktens offentliggjøring og Kick Off ble det kåret en vinner av Sykehusklovnenes daglige leder, Kristin Zakariassen.
Zakariassen i Sykehusklovnene tok senere kontakt med UiA-studentene Kingsley Dankwah og Ola Haraldstad for å starte prosjektet Tour de Klovn på Sørlandet.
Sammen med andre frivillige har vi forsøkt å samle næringsliv, studenter og «hvermannsen» i Kristiansand til et løp i hjertet av Kristiansand sentrum, hvor inntekter uavkortet går til Sykehusklovnenes arbeid her nede. Dette har resultert i at nær 60 barnehagebarn møtes til en innholdsrik dag for et par uker siden! Løpet med studenter og næringsliv rigger vi til og er klart i april, forteller Haraldstad.
Et sjeldent møte mellom studenter og næringsliv
Jeg håper næringslivet ser verdien av å støtte et slikt program og setter av midler på tross de tøffe tidene mange er oppe i. Jeg tror bedrifter lærer mye av å møte studenter på denne plattformen. De tette møtene med studenter som representanter flere av Norges beste utdanningsinstitusjoner gir dialoger og utveksling av kunnskap som mer tradisjonelle rekruttering- og brandingarrangementer ikke kan måle seg med, sier Andreas.

(Foto: Talentjakten. Andreas Ingjerd hilser her på CFO i MHWirth, Ole Falk Hansen).
- Kort oppsummert har Talentjakten vært en innholdsrik reise jeg er utrolig takknemlig for å ha hatt muligheten av å delta på. Samtalene deltakerene imellom har vært gode og interessante, samtidig som det var utrolig kjekt å kunne sette seg ned med bedriftene i en uformell setting. Det har vært en annen tilnærming enn de forholdsvis «tannløse» bedriftspresentasjonene man ser på universiteter til vanlig. Det samme inntrykket håper jeg inderlig at bedriftene sitter igjen med også, avslutter Ola.
Videre forteller Ola å «gi full gass» i utvidet stilling. Han har også kommet seg inn på boligmarkedet og er eier av første leilighet i Kristiansand.
Jeg håper derfor å bli værende en del år fremover, og det kommer derfor også til å bli spennende å følge med alle partnerbedriftene i årene som kommer, sier Ola.