Talentjakten 2014/2015 - Årets første samling
Det var ikke akkurat sørlandsidyll på sitt beste denne regnfylte ankomstdagen - men sola skinte inne på Clarion Ernst Hotel. Studentene stod med store øyne ved innsjekk. Lobbyen er et blikkfang av de sjeldne. Her skal hele ukessamlingen foregå. Det var to måneder siden studentene så hverandre sist på Mastemyr Hotel under offentliggjøringen, og det var en spent gjeng som møttes for gjennomgang tirsdag formiddag.
Dagen startet med en staselig velkomst i det splitter nye Rådhuskvartalet i Kristiansand sentrum. Etter velkomstdrink og aperitiff startet ordfører Arvid Grundekjøn med å ønske studentene velkommen til Sørlandet og holdt et introduksjonsinnlegg om mangfold og muligheter i Kristiansands-regionen.

Grundekjøn trekker fram at det er de kloke hodene de trenger for å fortsette å drive frem et bærekraftig næringsliv i regionen.
- Det offentlige kan bygge infrastrukturer og tilrettelegge, men vi trenger motorene, talentene til å drive det frem, sier Grundekjøn.
John G. Bernander holdt som alltid et forrykende foredrag, denne gangen blant annet om utviklingen av næringsklyngen på Sørlandet. Han drar frem viktigheten av å investere i de gode hodene, når han snakker til representantene fra næringslivet.
- De ønsker å bli kjent med dere, for å se om det er en match. For vi trenger de gode hodene, sier Bernander.

Per Andrew Lier representerte Talenta Group på scenen, med foredraget «The global talent crisis». Innen 2020 har man estimert en mangel på 36-40 millioner høyt utdannede i arbeidsmarkedet. I tillegg til dette vil flere gå av med pensjon. Undersøkelser fra blant annet Deloitte, KcKinsey og PwC viser at det å lykkes i kampen om talentene blir avgjørende for overlevelsesevnen til hver enkelt organisasjon.

- Kampen om talentene vil bli betydelig hardere fremover. Ettersom den store babyboom-generasjonen er på vei ut av arbeidsmarkedet, og en langt mindre Millennium-generasjon er på vei inn, vil land og bedrifter verden over bli presset til å tenke nytt om det å tiltrekke og beholde kritisk kompetanse og talenter. Grundige studier viser at omtrent alle de utviklede landene i verden vil ha et betydelig underskudd av arbeidskraft mot 2030. De som allerede nå har tatt grep om dette ved å etablere en tydelig talent-strategi, vil ha et stort fortrinn i denne kampen i årene fremover, forklarer Per Andrew Lier.
Kjetil Pedersen, regiondirektør i Manpower Syd-vest, har meget god kjennskap til arbeidsmarkedet og holdt et lærerikt innlegg om hvem som er talentene. Denne radikale endringen i arbeidsmarkedet markerer overgangen til det Pedersen kalte for den menneskelige tidsalder. Makten kan sies å ha flyttet seg fra bedriftene og til det menneskelige potensialet. Bedriftene må i mye større grad enn tidligere vise seg frem og hva de kan tilby talentene. Det er derfor avgjørende for bedriftene å rekruttere de gode hodene for å holde seg konkurransedyktige.
Kjetil Pedersen, regiondirektør i Manpower Syd-vest, har meget god kjennskap til arbeidsmarkedet og holdt et lærerikt innlegg om hvem som er talentene. Denne radikale endringen i arbeidsmarkedet markerer overgangen til det Pedersen kalte for den menneskelige tidsalder. Makten kan sies å ha flyttet seg fra bedriftene og til det menneskelige potensialet. Bedriftene må i mye større grad enn tidligere vise seg frem og hva de kan tilby talentene. Det er derfor avgjørende for bedriftene å rekruttere de gode hodene for å holde seg konkurransedyktige.

Gunnar Pettersen, tidligere landslagstrener og toppidrettsutøver, holdt kveldens siste foredrag om teambuilding og motivasjon. Pettersen har jobbet som håndballtrener siden har var 18 år, og det er først de siste 15 han forstod hva håndball virkelig handler om. Han mener nøkkelen for å lykkes ligger i viten.
- Om jeg kan gi dere ett råd videre ut i livet, så er det det å spørre seg selv: Hva handler det egentlig om? Jo kortere du klarer å gjøre denne definisjonen, jo bedre er det. I håndball er det ganske enkelt. Håndball handler om å lage mål, og forhindre mål, forteller Pettersen.
Han trakk også frem flere forutsetninger for godt samarbeid, og der i blant - å bli kjent med hele mennesket. På denne måten kan man utfordre hverandre etter evne. Pettersen delte flere personlige historier hvor han selv hadde blitt utfordret av personer som kjente han godt. Det som gjorde dette så verdifullt var at disse menneskene så hans potensiale og kjente hans begrensninger, og på denne måten kunne han vokse på utfordringene de gav han. Han mener det handler om å komme seg utenfor flytsonen, en sone han mener har fått en overdrevet positiv ladning. Så lenge man er i flytsonen er man komfortabel med arbeidsoppgavene, men man møter ikke utfordringer og får ikke utviklet seg.
- Jeg regner med at dere i utdanninga deres også gjør dette? Å trene samspill med motstand, sa Pettersen.

Middagen fant sted Clarion Ernst Hotel, hvor en deilig 3-retters middag ble servert. Denne dagen var det første møtet mellom deltakerne og partnerbedriftene - så studentene hadde i forkant fått en oppgave om å forberede en introduksjon og en pitch om seg selv, for at partnerbedriftene skulle få bli litt bedre kjent med hver og èn av de.

(Foto: Under middagen på Clarion Ernst Hotel, i speilsalen)
Dagen i dag startet vi med en bedriftsdag hvor det er ment at studentene skal få bli bedre kjent med mangfoldet og mulighetene som finnes her på Sørlandet. Partnerbedriftene får en unik og eksklusiv karrieredag - med personlige møter med talentene. Dagen avsluttes med kurs i interkulturell kompetanse og forståelse, holdt av Julien S. Bourrelle fra Mondå.
Vi er strålende fornøyd med å endelig få studentene til Sørlandet, og gleder oss over starten på den første samlingen i Talentjakten 2014/2015. Dagens velkomst satte virkelig standarden for resten av uka.