"Jeg har aldri vært gjennom en så gjennomført seleksjonsprosess noen gang"

Simen Hjellvik Askeland og Jonatan De Lange Claussen går begge master i nanoteknologi, og har ikke ligget på latsiden det siste semesteret. Hvordan har det siste året vært, og hva gjør de videre? Vi tok en prat med nanoteknologene fra Universitetet i Bergen.
(Jonatan og Simen. Foto: Talentjakten)
MÃ…LBEVISST MASTEROPPGAVE
Siden jul har Jonatan De Lange Claussen viet sin tid til masteroppgaven og labratoriet. I forkant var han veldig klar og tydelig på hva og hvor han ville med oppgaven.
Jeg valgte masteroppgaven siden den eksisterte i samarbeid med Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), så det er jo ikke til å stikke under en stol at det er en veldig høyt ønsket og attraktiv arbeidsgiver for meg, sier Jonatan.
Tross et langt semester på laben lå ikke Jonatan på latsiden i sommerferien av den grunn. De fire første ukene tilbrakte han hos Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) i Kjeller utenfor Lillestrøm, og rett etter reiste han til Skottland for å jobbe på University of Glasgow.
Veilederen min tipset meg om at FFI søkte Summer Interns, i tillegg til medstudenter som tidligere har jobbet der. De er veldig relevante for meg og min masteroppgave, så jeg var nok veldig heldig som fikk internshipet der, sier Jonatan.
- De legger virkelig tilrette for at sommerstudentene skal trives godt, definitivt. Alt fra besøk av forsvarsministeren, til mye sosialt og grillfester.
Glasgow var ikke heller et rent tilfeldig valg. Jonatan karakteriserer seg selv som nysgjerrig, og og har lenge hatt lyst til å studere i Storbritannia.
Arbeidsbeskrivelsen passet meg veldig bra, og så var det jo en bonus at det er et engelskspråklig land, og dermed få muligheten til å gjøre engelsken min mer flytende og naturlig.
(Fotograf, KateÅ™ina VaÅ¡ÃÄková: Jonatan pÃ¥ vei ned fra fjellet Ben Vrackie, nær Pitlochry i Skottland.)
I utgangspunktet skulle Jonatan over til Skottland for å lage materialer med nye magnetiske egenskaper, men det oppstod noen problemer med hans opprinnelige veileder.
Plutselig dreiv jeg med proteinanalyse i stedet. Fremstilte og karakteriserte proteiner. Det har jeg aldri gjort før, og det var veldig utfordrende i starten, men man kan si jeg har hatt en veldig bratt læringskurve denne sommeren!
ØKT BEVISSTHET OG MOTIVASJON
Simen Hjellvik Askeland har lenge vært fascinert over motivasjon. I et blogginnlegg fra januar kan du lese Simens refleksjoner rundt temaet, noe som fortsatt er veldig sentralt for hans hverdag. Innlegget kan du lese her.
Nå trekker han frem Talentjakten som en faktorene for økt motivasjon det siste året.
(Foto privat. Hentet fra Simens blogg)
Det har gjort meg mye mer motivert, hvor jeg blant annet har satt meg noen nye og kanskje en del høyere mål. Talentjakten har også hatt en del å si for min selvinnsikt det faktum at jeg har måttet presentere meg selv en del ganger har gjort meg bevissst og tenkte over hva jeg vil, hva jeg er interessert i og hva jeg vil jobbe med etter studiene, sier Simen.
Simen er 22 år, sitter som studentrepresentant i fakultetstyret, skriver masteroppgave i nanoteknologi og har byttet bort jobben som mentor i Ent3r, til å være privatunderviser hos Metis Bebanning.
Jeg gleder meg til å prøve meg i det jeg tror kan bli mer utfordrende, hvor jeg forhåpentligvis kan bidra til en økt motivasjon, skulle den være fraværende i utgangspunktet. I Ent3r er stort sett alle elevene veldig motiverte og kommer av fri vilje. I Metis kan det (etter det jeg vet) bli annerledes, da noen av de jeg skal jobbe med ikke nødvendgvis er fullt så motiverte. Jeg ser for meg samtale og menneskelig kontakt kan bli mer betydelig i denne jobben. Undervisning er ganske god ledelseerfaring som student hvor ledelse ikke står sentralt i studiehverdagen, forteller Simen.
TALENTJAKTENS SAMLING I KRISTIANSAND TIL INSPIRASJON
I vinter var alle deltakerne samlet i Kristiansand, både for å bli litt bedre kjent og komme litt nærmere partnerbedriftene, men også for sertifiseringer og kurs.
(Foto: Talentjakten. Deltakerne samlet på Ernst Hotel, andre kursdag i Lean Yellow Belt).
Samlingen i Kristiansand var uten tvil et høydepunkt. Bedriftene var veldig imøtekommende og det var godt å få snakket med dem så personlig som vi gjorde. De snakket ikke bare om tall og resultater, men viste hvordan det er å jobbe hos dem akkurat det en potensiell jobbsøker ønsker å vite. Jeg fikk et helt annet inntrykk av dem enn jeg tror jeg ville gjort på en karrieredag, forteller Simen.
Samlingen gjorde nok at jeg begynte å tenke på Sørlandet som en potensiell arbeidsplass, en region jeg tidligere ikke kom på at det var mulig å jobbe i, poengterer Simen.
I tillegg til møte med bedriftene, fikk studentene sertifisering i LEAN, og en rekke andre kurs og foredrag i løpet av en intens uke.
(Foto: Talentjakten. Simen får utdelt diplom for bestått kurs i Lean Yellow Belt).
Kurspakken kom egentlig som en stor bonus etter selve møtet med studentene og bedriftene. Lean Six Sigma og Getting Things Done (GTD) er kurs jeg vet er høyaktuelle for næringslivet,spesielt når høye kostnader fører til at bedrifter må effektiviseres. Jeg er ganske overbevist om at få andre studenter har disse kursene, sier Simen.
TVERRFAGLIG TEAM TIL TOPPS
Under denne samlingen var det flere som snakket om den spennende kombinasjonen av fagbakgrunner deltakerne hadde. Noen nevnte også muligheten for å melde seg på caseoppgaver og lignende. Talentjaktens deltakere fra Bergen tok dette på alvor: Jon tok kontakt med Simen, Jonatan, Anders og Andreas angående caseoppgaven til Springbrettet (Bergenstudentenes Karriereutvalg) i samarbeid med BIR AS (Bergensområdets interkommunale Renovasjonsselskap). Anders kunne dessverre ikke bli med, men de fire andre bestemte seg for å melde seg på.
Tidligere så var jeg veldig glad i å jobbe alene, av erfaring så har det gitt resultater. Men etter å ha blitt introdusert for så mange flinke og gode mennesker som i Talentjakten har det nok endret seg litt. Det var jo mye av grunnen til at vi Bergen-studentene valgte å gå sammen å jobbe på en caseoppgave denne våren, sier Jonatan.
Vi la ned veldig mange timer i denne oppgaven, og mye mer enn nødvendig helt sikkert. Men det var kult å se hvor mye forskjellige ting vi kunne, sammen var vi en veldig bra gruppe, fortsetter Jonatan.
Løsningen deres gjorde at de vant hele konkurransen, og besvarelsen skulle også vurderes som en bacheloroppgave ved Høgskolen i Bergen i løpet av kommende studieår.
Det ble ganske tidlig klart at den tverrfaglige sammensetningen i gruppen gjorde at vi fikk en del å fokusere på. Jon tok seg av lovverk og såg på hva som ble gjort andre steder, Andreas tok seg av årsrapporter og tok en økonomisk vurdering, imens jeg og Jonatan satt oss ned og så etter tekniske løsninger for å løse problemet. Det å jobbe i et team med så forskjellige bakgrunner på et tema ingen av oss kjente noe særlig til på forhånd var veldig gøy, og det kom frem hvor viktig det er med grupper fra ulike fagfelt når en skal jobbe med komplekse problemstillinger, noe også juryen påpekte som viktig, sier Simen.
Mer info om casekonkurransen her.
ANBEFALER ANDRE Å SØKE
Ett år har gått siden seleksjonsprosessen, evnetestene, finalerunden og Kick Offen for fjorårets deltakere. Når Jonatan ser tilbake på det første møtet med Talentjakten og studentene, trekker han frem seleksjonsprosessen som en gull erfaring å ha med seg videre.
(Foto: Talentjakten. Simen og Jonatan sammen med Anders Teigland som også studerer ved UiB).
Jeg har aldri vært gjennom en så gjennomført seleksjonsprosess noen gang, og heller aldri blitt analysert så mye som jeg tror jeg ble. Det krevde mye mer av meg enn jeg trodde, og alt i alt var det veldig lærerikt. Det inntrykket jeg sitter igjen med er å være veldig stolt av å ha kommet gjennom. Jeg sitter også med følelsen av å være veldig heldig, og litt flink - jeg blir veldig ydmyk når jeg ser alle de andre som har kommet med, sier Jonatan.
September måned nærmer seg og det er snart klart for Talentjaktens 2. kull å ta plass. Simen og Jonatan trekker frem «personlig utvikling» som det viktigste utbytte av Talentjakten, og anbefaler andre å søke til programmet.
(Foto: Talentjakten. Studentene ankommer Talentjaktens første samling).
Talentjakten har vært et av høydepunktene i løpet av studietiden min. Det har vært (og er) en opplevelse jeg ikke kommer til å glemme på lang, lang tid. Det har vært en erfaring som forhåpentligvis vil gi meg et konkurransefortrinn når jeg nå går inn i et år med jobbsøking og intervjuer; et resultat av en grundig seleksjonsprosess og et bra kurstilbud. Programmet har vært sosialt, og jeg har møtt mange andre høyt motiverte studenter som har vist meg hva som kan gjøres om en engasjerer seg og står på. Jeg anbefaler Talentjakten på det sterkeste til alle jeg møter, sier Simen.
(Foto: Talentjakten. Simen, Anders og Jonatan i møte med partnerbedrift Nordea).
Jeg har nok vokst veldig mye det året her! Jeg har skjønt at det ikke er så farlig å by på seg selv, og forstått hvor viktig det er å kunne snakke med folk, og ta seg tid til å lytte. Jeg har nok blitt mer klar over hvilke egenskaper jeg besitter, og hvilke jeg bør kan utvikle. Folk og bedrifter har tatt initativ og tatt kontakt, og det er jo en slags bekreftelse på at jeg gjør noe riktig, hvor jeg har blitt tryggere på meg selv og min kompetanse. Jeg har blant annet blitt kontaktet av et firma i Oslo, hvor jeg har vært på forberedende samtaler pga talentjakten, og skal inn på intervju når master er levert, avslutter Jonatan.
Vi i Talentjakten ønsker Jonatan og Simen masse lykke til videre med studier og jobb, og vi takker dem for et flott år sammen med oss.