Talentjakten

Å få være en del av en gjeng som er så hardtarbeidende, ambisiøse og ydmyke, er utrolig flott!Facebook Twitter Del på LinkedIn
Sist endret: 07.09.2015 09:53:05

Hun ene har vært på utveksling i Russland og summer internship ved Forsvarets Forskningsinstitutt, mens hun andre skriver master i direkteraportasje, har jobbet som stuntreporter for Kari Traa og sommerjobb i NRK Vestfold. Møt Alisa og Kristine, to av fjoråets deltakere.


Kristine studerte journalistikk på Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand de to første studieårene da Talentjakten var et regionalt program for studenter på Sørlandet. Da hun hadde startet på master i Oslo og programmet gikk nasjonalt i 2014, oppdaget hun Talentjakten på nytt gjennom Facebook, og det tok ikke lang tid før søknaden var sendt.


Jeg krongla litt med den søknadsteksten først, skrev mange ulike utkast, så endte det med at jeg tok bort alt og bare skrev det jeg hadde på hjertet og sendte. Det å bare være tydelig, ærlig og ikke pynte noe særlig på det, for til syvende og sist er det bare deg selv du har å by på, forteller Kristine.


Kristine har sin bachelor i radio- og fjernsynsjournalistikk fra Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og startet i fjor høst på master i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. I snart tre år har hun jobbet i NRK Vestfold som tilkallingsvikar og sommerjobb.


(Foto: privat)

I sommer har jeg vært så heldig å få ansvar for en egen serie, som i all hovedsak er direktereportasjer med kjente vestfoldinger ute i en gummibåt. Gjerne ute på små vann der disse personene har vært tidligere.

(Foto: privat, fotograf Helena Rønning)

Det å være live har fascinert Kristine i sitt studieløp. Denne høsten tar hun fatt på sin masteroppgave (60stp), og temaet er selvsagt direktereportasjer.


Radio ligger hjertet mitt nærmest. Det er så naken og veldig direkte. Publikum ser jo ingenting, og det er du som må skape bildene. En må være litt regissør og skape situasjoner, men for all del ikke for mye, samtidig som man må holde hodet kaldt og ta ting der og da. En veldig god prøvelse på å velge de riktige ordene der og da, sier Kristine.


DRØMMEJOBBEN HOS KARI TRAA


(Foto: privat)


I forkant av Ekstremsportveko hadde Kari Traa en instagramkonkurranse hvor vinneren fikk rollen som «stuntreporter» under Veko. Det er vel ikke til å stikke under en stol at Kari Traas visjoner og verdier passer Kristine som hånd i hanske, og den heldige vinneren av konkurransen var ingen ringere enn Kristine Masdal Aadne.


Jeg var veldig spent på oppgaven som stuntreporter. Vi hadde intervjuer, tok masse bilder, skrev poster på bloggen til Kari Traa. Vi viste verden sporty og glade jenter under ekstremsportveko, dokumenterte den såkalla «Veko-mooden». Det var en utrolig fin opplevelse, sier Kristine.


Selv om det var mye som skulle dokumenteres underveis, fikk de også tid og mulighet til å delta mye selv. Kristine tok blant annet 3. plassen på stuping under Veko. 


(Foto: privat)


VIL FORANDRE VERDEN


20. september er søknadsfristen til Talentjakten 2015/2016. Siden Alisa Mujanic (24) søkte seg til programmet i fjor har hun hatt et semester i St.Petersburg, summer internship i Forsvarets Forskningsinstitutt og er nå i gang med masteroppgaven i statsvitenskap på UiO. Nå oppfordrer hun spesielt jentene til å tørre å søke.

(Foto: privat)


Søknadsprosessen: den var både krevende, utfordrende og lærerik. I etterkant opplever jeg det veldig nyttig å ha vært igjennom. Det har ført til at jeg føler meg mye tryggere i jobbsøking-prosessen. Selv om det er krevende, så er det viktig å huske på at flere av testene man skal gjennom, faktisk brukes av arbeidsgivere i det offentlige liv. Ikke minst er det viktig å minne seg selv på at man valgte å søkte av en grunn, og ha troen på seg selv underveis.


Hun er tidligere vinner av Holbergsprisen i 2011 hvor konkurransens formål er å øke forståelsen og interessen for forskning innen samfunnsfag, humaniora og juss. Alisa var den første som vant prisen for et prosjekt som ble utført selvstendig. Samme år var hun også utvalgt til Rotary Youth Leadership Award for unge som utmerker seg gjennom aktiv deltakelse i samfunnet og med lederpotensial.

(Foto: Talentjakten)

Ved offentliggjøringen av fjorårets talenter snurret det igang en debatt om hvorfor bare 3 av 20 deltakere var kvinner. Talentjaktens deltakere engasjerte seg i debatten som gikk, og du kan blant annet lese Alisa sitt innlegg som spør seg om kvinner kan bli flinkere til til å nominere seg selv. Hun trekker frem synligheten man får gjennom Talentjakten som en stor mulighet som burde gripes av flere.


For det første har jeg blitt tryggere på meg selv i jobbsøkerprosessen, men jeg har også utelukkende fått positive tilbakemeldinger fra arbeidsgiver og i jobbsøkerprosessen på at min deltakelse i Talentjakten er en ting som bidrar til å skille meg ut fra bunken med CV'er og søknader. Talentjakten er et veldig ambisiøst program, noe som var grunnen til at jeg ikke tvilte på å søke og legge ned mye tid i søkerprosessen. Det å melde seg på kan jo også vise at man har det lille ekstra som gjør at man er villig til å sette av tid til slikt og få erfaring fra andre arenaer enn studier og foreninger.


Det siste semesteret har Alisa bodd i St. Petersburg, Russland, hvor hun har vært på utveksling og studert russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk, samfunnsutvikling, samt litt russisk språk. Videre skal hun fortsette å jobbe hos Forsvarets Forskningsinstitutt ved siden av masterskrivingen.


(Foto: privat)

(Foto: privat)

ERFARINGER FRA DET SISTE ÅRET


Flere av fjorårets deltakere trekker frem caseoppgaven som var en del av finalerunden.

Jeg er alltid litt skjelven i knærne når jeg gir meg ut på nye utfordringer, men det er også da mestringsfølelsen er sterkest. Den caseoppgaven under finalerunden pirra litt ekstra på spenningsnervene, spesielt når det satt to stykker som observerte oss fem i teamet underveis som vi diskuterte og kom med løsninger. Vår gruppe hadde en ingeniør, økonom, nanoteknolog og journalisten meg. Hvor ulikt vi så på oppgaven og hvordan vi sammen jobbet for å finne løsningen var en utrolig god opplevelse som jeg lærte mye av, sier Kristine.

Nå er det ganske nøyaktig ett år siden de selv søkte, og et nytt kull i Talentjakten står på trappene. Kristine og Alisa deler sine tanker og erfaringer fra det siste året:

Jeg er ekstremt glad for at jeg valgte å søke og bruke tid på søkeprosessen. Mine erfaringer er utelukkende positive. Jeg har blitt kjent med ekstremt mange dyktige mennesker, som virkelig er og kommer til å være gode rollemodeller for unge. Det å få være en del av en gjeng med mennesker som er så hardtarbeidende, ambisiøse og ydmyke er utrolig flott. Man blir inspirert til å fortsette å stå på litt ekstra selv,
sier Alisa.


Oppmerksomheten rundt Talentjakten har på en måte gitt meg en ekstra boost. Et dødskult eventyr, og en veldig annerledes erfaring fra min bransje og det jeg har vært med på tidligere. Jeg elsker spontanitet og utfordringer, og har fått hele pakka i Talentjakten. Vi har fått innsikt i hvordan de store selskapene jobber, og hvordan min bakgrunn kan være nyttig i deres bransjer. Det var litt godt å se omfanget av utdannelsen min, og hvordan den kan bygge enda flere veier videre,
 sier Kristine.


Jeg tror og håper det vil vekke en interesse hos arbeidsgiver, at de ser hvordan programmet utdanner oss som deltakere. Min bransje er vanskelig nok fra før av, og Talentjakten er en liten magnet for meg,
avslutter Kristine.


(Foto: Talentjakten. Sertifisering i Yellow Belt, med Lean Communication)