Talentjakten

Studentintervju: Michael BrautasetFacebook Twitter Del på LinkedIn
Sist endret: 22.09.2014 08:27:50

Underveis på vår rekrutteringsturné møter vi mange behjelpelige og engasjerte studenter. I løpet av hele september måned vil vi jevnlig publisere studentintervjuer, for å dele deres historie og karriereutsikter. Denne gangen møtte vi den engasjerte HiALS-studenten Michael Brautaset:

Michael Brautaset (26), ingeniørstudent, Høgskolen i Ålesund:


Jeg er 26 år, født og oppvokst i Ålesund. Jeg tok mekanikk yrkesfag på videregående, fikk lærlingplass hos Rolls-Royce og der jobber jeg fremdeles. Senere gikk jeg i militærtjeneste, før jeg begynte å jobbe igjen. Jeg fikk lyst til å gjøre noe annet, og begynte på ingeniørstudiet ved å ta den såkalte y-veien. Jeg kom rett til studiet med fagbrevet og fikk flettet det inn så utdannelsen tar like lang tid som for andre med studiekompetanse. Jeg synes y-veien er en fin ordning for å få inn ulike type ingeniører, ikke bare teoretikere.

Jeg går tredjeåret nå hvor jeg tar nå opp fag og årsenhet i økonomi og ledelse. Jeg er leder i Ålesund Studentsamfunn for tredje år på rad. Til jul er jeg forhåpentligvis ferdig og får levert bacheloroppgaven!

Beskriv deg selv som student med 3 ord?
Jeg er dumsnill! Jeg er rett og slett for flink til å si ja og finne ut etterpå at jeg egentlig ikke har tid eller lyst. Det er noe jeg prøver å jobbe med det nå, det er ikke alltid galt å si nei! I tillegg er jeg utadvent og kreativ! jeg er flink til å komme med ideer.

Hvis du kunne velge på øverste hylle, hvor ville du ha jobbet hvis du var arbeidssøkende akkurat nå?
Jeg vil jobbe i en teknisk bedrift som er nyskapende og fremtidsrettet. Nå er jeg ansatt i Rolls-Royce, og har fått permisjon for å studere. Der trives jeg godt. De er store på marineteknikk og veldig innovative.

Hvorfor Ålesund?
Først og fremst fordi jeg er født og oppvokst her. Jeg hørte mye bra om høgskolen fra venner og kjente. Hadde jeg hatt studiekompetanse tror jeg jeg hadde dratt til NTNU eller et stort universitet. men det er samtidig vanskeligere å skaffe seg jobb der. I Ålesund er det mye skipsverft. Vi har faktisk et Global senter for expertice her, vi er i verdenstoppen! Veldig mange er ikke klar over at Ålesund har den kompetansen. Vi har den maritime-klyngen, og Rolls-Royce har kjøpt opp mindre fabrikker og har høy markedsandel på grunn av det. I tillegg er høgskolen viktig for å få rett kompetanse. Jeg synes distrikter her i landet lever i en boble, vi bør være flinkere til å spre regionenes kjernekompetanse og spesialitet. Regionene er ikke konkurrenter, vi har jo ikke ikke samme fagfelt hele gjengen, og ingen kan ingen kan ta fra oss kompetansen.

Hvordan ser fremtiden din ut?
Om fem år er det realistisk at jeg gjør noe kreativt i Rolls-Royce. Samtidig har jeg alle dører åpne, kommer ikke å nøle med å takke ja til en liten bedrift med spennende jobb. Størrelse trenger ikke bety noe, innovasjon og utfordringer er det mest sentrale. Jeg vil satse her i Ålesund, men tar det litt som det kommer; det er artig å se hvor tilfeldighetene tar en! Mange er så redd for å velge feil utdanning, mange er ikke klar over veier som kan kvalifisere inn i arbeidslivet. Det er så mye du kan oppleve hvis du tør å ta en sjanse. Jeg hadde aldri vært ingeniør uten y-veien og Rolls-Royce. Mye kommer underveis.

Hva mener du er mest attraktivt ved deg som firmaer ser etter? 
Jeg er veldig kreativ og tør å komme på dumme ideer. I tillegg er jeg er flinkt til å få med folk og å se dem. Dette var ting jeg ikke visste helt før jeg ble lederen av studentsamfunnet. Jeg stortrives nå med å se at folk lykkes rundt meg og føler jeg er en god inspirator.

Hvorfor bør studenter engasjere seg? 
Du kommer til å oppdage talenter ved deg selv og egenskaper du ikke visste du hadde! Jeg erfarte endringer ved meg selv som leder for studentsamfunnet. Du får et stort nettverk som du garantert kommer til å få bruk for senere. Du kommer til å se verdien av nettverket ditt når du er engasjert! I tillegg blir du kjent med folk på tvers av yrkesretninger og opplever hvor mange fellestrekk som eksisterer på tvers av fagmiljøer. Du vokser også mye som person, og du har rom for å feile. Du har en sjanse til å sette planer ut i livet i trygge rammer og du får en organisatorisk erfaring. Du får også mye igjen for å arrangere ting utenfor ditt fagfelt som gjør at du ser verdien i flere ting enn det du studerer!

Student i Møre-regionen? Mandag 22. september besøker vi Høgskolen i Molde, og tirsdag 23. september besøker vi Høgskolen i Ålesund og Campus-uka. For mer informasjon om rekrutteringsturnéen se facebook.com/talentjakten.