Talentjakten

«Understand the Challenges - Internationalization in Norway»Facebook Twitter Del på LinkedIn
Sist endret: 09.01.2015 16:19:04

«I believe that integration starts with mutual understanding, and that foreigners - highly educated or not - should be provided with adequate tools to understand their host society. I believe that people should connect and that they should be supported in their efforts.»
- Julien S. Bourrelle

Julien er utdannet rakettforsker. Han har bodd i fem ulike land og snakker fire språk. Julien grunnla Mondå i 2013, fire år etter at han flyttet til Norge. Her kan dere lese mer om Mondå og Julien.

Etter en fantastisk bedriftsdag var det duket for workshop, foredrag og middag med Julien S. Bourrelle fra Mondå. 
Til stede var årets deltakere i Talentjakten og representanter fra våre partnerbedrifter. Innledningsvis ble bordene delt inn slik at hvert bord hadde representanter fra én bedrift og studenter med ulik fagbakgrunn. Nå skulle vi i gang med workshop! 

Bourrelle stilte publikum to spørsmål som skulle diskuteres og reflekteres rundt:

1. Hva er de positive og negative sidene ved kulturelt mangfold?
2. Hvorfor og når er Norge et attraktivt land for utenlandske talenter? Og hvorfor og når er det ikke attraktivt?Disse spørsmålene førte til stort engasjement hos både bedrifter og studenter.

«Vi fikk muligheten til å sammenligne bedriftenes perspektiv, hvordan de opplever de dilemmaene Julien tok opp mot studentperspektivet og hvordan vi som studenter opplever det. Så det var veldig fint å få diskutert de ulike inputene og hvordan det faktisk fungerer i det daglige liv.» forteller deltaker Faher Abbas.

Etter workshopen gikk en engasjert Julien i gang med kveldens foredrag. Med eksempler fra personlige erfaringer, godt presentert med morsomme tegninger, tok han oss med på en reise i den norske kulturen - og hvordan denne kan oppleves av mennesker med ulik kulturell bakgrunn.

Temaer som generell integrering, høflighet, tilbakemelding, maktdistanse og ikke-verbal kommunikasjon ble gjennomgått både i forhold til privat- og arbeidsliv.

«Politeness in Norway means respecting someone’s privacy» sier Bourrelle om den særnorske intim- og komfortsonen - til latter og hodenikk fra salen.

Videre kom vi inn på temaet maktdistanse og forhold til autoriteter. Mens vi i Norge gjerne har en selvstendig arbeidskultur og ofte forventer mer av de ansatte enn de spesifikke arbeidsoppgavene som blir gitt, er ikke denne friheten nødvendigvis en del av arbeidskulturer i andre land.

«If you want foreigners from certain cultures to go outside what they´re told to do - you need to show them that it´s safe and that it´s expected of them» forteller Bourrelle.

Bourrelle har nylig gitt ut boken «The Social Guidebook to Norway» og studentene og representanter fra bedriftene var så heldige å få utdelt signerte kopier.Etter foredraget ble vi nok en gang servert en fantastisk middag fra Clarion Ernst, og deltakerne fortsatte å diskutere kulturelle forskjeller og de ulike utfordringer og fordeler dette bringer med stort engasjement.

Harald Eik fra Glencore Nikkelverk og Vladimir Rubasheuski, en av årets deltakere i Talentjakten, har begge vært borti flere av temaene Bourrelle legger frem, og er enige om at han tar mye helt på kornet! 

(Fra venstre: Jonatan De Lange Claussen, Vladimir Rubasheuski, Harald Eik (Glencore Nikkelverk), Ole Martin Ølmheim)

«Det er viktig å være bevisst på utfordringene som følger når utenlandske arbeidstakere kommer til Norge. Alle har godt av å høre positive og negative sider ved vår kultur» sier Eik.

«Mange kunne også trengt en slik innføring når de kommer til Norge. På den måten kunne utenlandske studenter forstått nordmenn tidligere» legger Rubasheuski til, som selv kom til Norge for 5 år siden og nå tar sitt 3. år av en doktorgrad i logistikk ved Høyskolen i Molde.


Vi tok en prat med Kristine Masdal Aadne, Kingsley Dankwah og Faher Abbas, alle deltakere i Talentjakten etter kvelden med Bourrelle:

Kristine: Det jeg syns var fint med å samle studentene og bedriftene til et foredrag, sånn som Julien sitt, var jo det at vi fikk oppgaver og det ble en fin måte å snakke sammen om annet enn det vi hadde snakket om tidligere på dagen. Nye tematikker å kunne ha en samtale over.

Kingsley: Han (Bourrelle) påpekte også sider ved det norske samfunnet som man kanskje ikke tenker over i det daglige. Det var veldig spennende å få det poengtert fra forskjellige perspektiver som er veldig viktig for oss som kollegaer og for bedriftene som arbeidsgivere.

Faher: Det er jo ting som er der daglig som du opplever hele tiden, men som du kanskje ikke er oppmerksom på før noen påpeker det visuelt. Da får du tid til å reflektere og tenke at det der har jeg faktisk opplevd - det der kan jeg kjenne meg igjen i.

Kristine: Det er en fantastisk artig, fin måte å lære på. Han er så engasjert, og det engasjementet smitter. Det jeg syns er så fantastisk med foredraget hans er at man blir engasjert gjennom hans engasjement.

Faher: Samtidig syns jeg at det var viktig med workshopen, de oppgavene vi fikk før han virkelig kom i gang med foredraget sitt. For da fikk du gjort deg noen tanker allerede.

Faher: Representantene fra MH Wirth syns jo også dette var kjempespennende, for det var jo utrolig relevant for dem. De hadde mange gode eksempler både på hva de tilførte bedriftene men også de kulturelle forskjellene man kunne oppleve. Så det var veldig relevant for meg som student å faktisk få det presentert.

De tingene Julien tar opp, er det temaer dere opplever i studiehverdagen?

Faher: Absolutt!

Kristine: Ja, men dessverre så er det jo ikke temaer som man tar opp på den måten i det daglige. Gjennom et sånt type foredrag ser man jo at det handler om å endre tankesettet man har.


Talentjaktens partnerbedrifter og studenter var veldig fornøyd med kveldens workshop og foredrag, og hadde svært nytte av tipsene til Julien.

Tusen takk til Julien S. Bourrelle for en innholdsrik, utfordrende og morsom kveld!